Beleid en uitvoering

DUO voert onderwijswetten uit, maar is ook vooraf betrokken bij wetswijzigingen en nieuwe wet- en regelgeving (W&R). Zoals bij de wetswijziging over het stichten van nieuwe scholen, of de vereenvoudiging van de bekostiging van het primair en voortgezet onderwijs. DUO brengt beleid en uitvoering dichter bij elkaar door te kijken naar de maakbaarheid, uitvoerbaarheid en haalbaarheid van nieuw of aan te passen beleid. DUO neemt ook nadrukkelijk het effect op dienstverlening naar de onderwijssector mee in deze afweging en doet voorstellen om die dienstverlening middels nieuw beleid te verbeteren. De uitvoeringsadviseurs van de afdeling BKP hebben hierover contact met de beleidsmedewerkers van het ministerie van OCW. Zij werken op het snijvlak van beleid en uitvoering.

Uitvoeringstoets

DUO maakt gebruik van de uitvoeringstoets om te beoordelen of nieuwe of gewijzigde wet- en regelgeving uitvoerbaar en haalbaar is. Als uit een uitvoeringstoets blijkt dat het beleid niet uitvoerbaar is, dan geeft DUO aan wat er voor nodig is om het beleid wél uitvoerbaar te maken. Dit voorkomt dat er beleid wordt ontwikkeld dat DUO niet kan uitvoeren. Bij de afdeling BKP kijken uitvoeringsadviseurs naar de impact van nieuwe wet -en regelgeving op het bekostigingssysteem. Steeds vaker denken zij en andere deskundigen ook al in een vroeger stadium mee, zodat uitvoerbaarheid en dienstverlening vroegtijdig een plek krijgen in de beleidsontwikkeling. De W&R-deskundigen beoordelen met de uitvoeringstoets onder meer of de nieuwe wetten en regels aansluiten op de bestaande wetten, en of de gestelde termijnen in de wet rechtmatig zijn. Daarnaast toetsen ze ook of er geen onredelijke inspanning van de onderwijsinstellingen wordt gevraagd, die ze niet zouden kunnen waarmaken.

AIR-modellen

Een belangrijke stap in de voorbereiding van de bekostiging is het maken van de AIR-modellen. AIR staat voor Authentieke Interpretatie van Regelgeving, ook wel regelbeheer genoemd. Met deze modellen zorgt de afdeling BKP ervoor dat de gehele bekostigingsketen gebruikmaakt van dezelfde interpretatie van de wet- en regelgeving. De AIR-specialisten van de afdeling BKP formuleren bedrijfsregels in begrijpelijke taal die makkelijk door het bekostigingssysteem kan worden uitgevoerd. De bedrijfsregels zijn nodig om de bekostiging rechtmatig en voorspelbaar te kunnen berekenen en de beschikking te kunnen maken voor de onderwijsinstellingen.

Ontvangen in 2024

Samen maken we onderwijs en ontwikkeling mogelijk