
Met data over onderwijsdeelnemers maakt DUO informatieproducten over leerlingen en studenten in alle sectoren van het onderwijs. De informatieproducten geven inzicht in het heden, het verleden, maar soms ook in de toekomst. Dat is bijvoorbeeld het geval bij verwachte leerlingaantallen en de verdeling daarvan over de verschillende onderwijssectoren.
Vormen van informatieproducten




De afdeling IP biedt de informatieproducten op verschillende manieren aan. Voorbeelden zijn rapporten, dashboards, presentaties, of open databestanden op de DUO-website. Zo maakt de afdeling onderwijsdata toegankelijker en geeft zij inzicht in de onderwijssituatie in Nederland.
Volgens het principe ‘alle informatie is openbaar, tenzij..., ’ bedient IP, in afstemming met het ministerie van OCW, een breed scala aan doelgroepen, zoals ketenpartners, instellingen, leraren, ouders/leerlingen, gemeenten, onderzoeksbureaus en journalisten.
Open onderwijsdata
DUO open onderwijsdata Op deze site publiceert DUO jaarlijks geanonimiseerde data-bestanden over alle onderwijssectoren, die zijn gebaseerd op het 1-cijferbestand. Deze data zijn beschikbaar als een CSV- of Excel-bestand. Ook kunt u deze onderwijsdata opvragen als Application Programming Interface (API).
OCW in cijfers De overheid wil een transparante overheid zijn en onderwijs-data voor iedereen toegankelijk maken. Daarom heeft het ministerie van OCW de website onderwijsincijfers.nl ontwikkeld. Hier zijn onderwijsdata over diverse thema’s te vinden in de vorm van grafieken en tabellen. Deze data zijn grotendeels afkomstig uit de 1-cijferbestanden van DUO. Daarnaast worden op deze website ook data van het CBS, de IvhO en onderzoeksbureaus gepubliceerd. De onderwijsdata uit de verschillende bronnen verrijken elkaar, waardoor de gebruiker van de site meer inzicht krijgt in de diverse onderwijs-thema’s.

Privacy
Sinds de invoering van de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) in 2018 zijn de regels voor het gebruik van persoonsgegevens aangescherpt. Ook DUO heeft daarmee te maken. Het gebruik en eventueel verstrekken van de data zijn aangepast aan de AVG-richtlijnen.
Dashboards
DUO stelt zijn data op verschillende manieren beschikbaar. Eén zo’n manier is het dashboard. Met een dashboard kunnen gebruikers zelf beïnvloeden welke gegevens ze te zien krijgen. Het is daarmee een manier om data overzichtelijk in beeld te brengen. DUO gaat steeds méér data toegankelijk maken met dashboards en datavisualisaties. Daarmee kan iedereen die dat wil betrouwbare informatie makkelijker vinden en gebruiken. DUO ontwikkelt zowel openbare dashboards als dashboards voor specifieke, geautoriseerde gebruikers.

Dashboard aanbod brugklassen (aanbod brugklassen 2020/2021 | Tableau Public) Het is van belang dat alle leerlingen in Nederland het voortgezet onderwijs kunnen beginnen in een brugklas die goed bij ze past. Soms is dat een categorale brugklas, soms een brede brugklas. Door de coronacrisis is de eindtoets in het primair onderwijs in 2020 niet afgenomen, waardoor het niet mogelijk was om het schooladvies aan te passen of te heroverwegen. Daarom zijn brede brugklassen juist nu een goed instrument om té vroege selectie van leerlingen te voorkomen. Het ministerie van OCW streeft ernaar om elke leerling in Nederland de kans te geven ‘op fietsafstand’ (ca 7 km hemelsbreed) naar een brede brugklas te gaan. Dit dashboard helpt bij de uitvoering van dat beleid. Maar ook ouders en leerlingen kunnen het dashboard gebruiken om te zien welk soort onder- wijs waar gegeven wordt.
Voorbeelden
Dashboard Dekkend aanbod vo Dit dashboard bestaat uit vier landelijke kaarten met de volgende informatie:
- de gemiddelde afstand tot de dichtstbijzijnde school
- de grootste afstand tot de dichtstbijzijnde school
- het percentage kleine profielen
- de regionale ontwikkeling van het aantal leerlingen tussen 2016 en 2031.
Samen maken we onderwijs en ontwikkeling mogelijk
Contact informatieproducten@duo.nl