Samen werken

DUO wil betrokken zijn bij maatschappelijke ontwikkelingen, of het nu om onderwijs gaat, om informatietechnologie of om dienstverlening in de brede zin van het woord. Daarom zijn medewerkers ieder jaar aanwezig op allerlei bijeenkomsten waar ze klanten of ketenpartners kunnen ontmoeten: lokaal, landelijk en soms zelfs over de grens. Zo draagt de organisatie bij aan samenwerking en kennisdeling met anderen. Hieronder een greep uit een jaar van beurzen, conferenties, open dagen en markten.

Mbo-congres

Met een aantal ketenpartners organiseerde DUO het mbo-congres ‘Investeren in digitaliseren’. Het werd bezocht door ongeveer 260 medewerkers van studentenadministraties van mbo-instellingen, waar werkprocessen steeds verder gedigitaliseerd raken. Via koppelingen met DUO-systemen krijgen scholen toegang tot meer data en daardoor meer informatie op maat.


HOlink

Voor de zesde keer organiseerden DUO en Studielink de HOlink-conferentie. Ruim vijfhonderd deelnemers, allen werkzaam bij hogescholen, universiteiten of andere organisaties uit het onderwijsveld, spraken er over actuele ontwikkelingen in het hoger onderwijs. De nadruk lag dit jaar op de toegang, doorstroom en uitstroom van studenten, en hoe de verschillende partijen dit samen soepel kunnen organiseren. Nieuw was de uitreiking van de HOlink Award. Deze ging naar een onderwijsadviseur van een hogeschool.


Centrale eindtoets

Bijna vierhonderd leraren uit het basisonderwijs die werken met de centrale eindtoets werden vorig jaar bijgepraat over alle bijzonderheden die er in 2020 bij deze toets komen kijken.


Meer doen met onderwijsdata

Een gemengd gezelschap van ongeveer zestig personen – studenten, ict’ers, data-analisten, schooldirecteuren en DUO-medewerkers – bezochten een bijeenkomst over het verbeteren van onderwijskwaliteit met behulp van open data. Ze bespraken onder meer studentprognoses, technieken om gegevens over personeel en leerlingen per instelling te vergelijken, een manier om politieke informatie toegankelijker en beter (her)bruikbaar te maken, en de prestatievergelijking van scholen onderling.


Gebruiker centraal

Door een handtekening te zetten onder het manifest ‘Gebruiker Centraal’ gaf DUO aan bij te willen dragen aan een gebruiksvriendelijke online overheid. Gebruiker Centraal is een overheidsbreed samenwerkingsverband dat zich inzet voor een servicegerichte en gebruikersvriendelijke (digitale) overheid, bijvoorbeeld door het promoten van gebruiksvriendelijke ontwerpprincipes voor digitale diensten zoals websites. De organisatie, grotendeels gefinancierd door het ministerie van Binnenlandse zaken, is onafhankelijk en heeft geen winstoogmerk.

Jaarlijks organiseert Gebruiker Centraal de International Design Government conference, waarin klantgericht digitaal ontwerpen centraal staat. Meer dan duizend mensen uit meer dan veertig landen bezochten de conferentie, waar DUO drie workshops over klantonderzoek organiseerde.


Infrastructuur en exploitatie

Bij DUO bezochten zo’n veertig ict-professionals en studenten een bijeenkomst rond het thema infrastructuur en exploitatie. Verschillende teams gaven presentaties en gingen in gesprek met bezoekers.


Vrouwen in ict

Bij DUO organiseert het netwerk ‘vrouwen in de ict’ regelmatig bijeenkomsten, zoals workshops of kenniscafé’s, om samenwerking en het delen van ervaringen onder vrouwen te stimuleren. Ook mensen van buiten DUO bezoeken deze en maken zo kennis met DUO als ict-werkgever.


Ict-beheer

In Groningen kwamen zo’n honderdvijftig ict-beheermedewerkers uit het noorden samen om kennis en ervaringen te delen. Behalve DUO waren ook andere noordelijke organisaties aanwezig, zoals het Centraal Justitieel Incassobureau, RDW en het Universitair Medisch Centrum Groningen.


Nationale onderwijstenstoonstelling

Op de jaarlijkse Nationale Onderwijstentoonstelling (NOT) in Utrecht presenteerden het ministerie van OCW, de Inspectie van het Onderwijs en DUO zich gezamenlijk aan meer dan veertigduizend bezoekers. Met 450 stands is de NOT de grootste vakbeurs voor mensen uit het onderwijs en de kinderopvang. De tentoonstelling biedt een laagdrempelige manier om met direct betrokkenen te praten over wat er leeft in het onderwijs.

EAIE 2019

De European Association for International Education (EAIE) organiseerde in Helsinki een conferentie over internationalisering voor Europese beleidsmakers, managers, opleiders en medewerkers van aanmeldbureaus. Er waren 6.200 professionals uit 95 landen aanwezig, waaronder een delegatie van DUO, die onder meer Europass onder de aandacht bracht.


Verbeterdag

Al meer dan tien jaar komen overheid en bedrijfsleven samen tijdens de Big Improvement Day (BID). DUO is partner van de BID en leverde sprekers voor de bijeenkomst van vorig jaar. Zij besteedden aandacht aan de manier waarop de overheid beter kan aansluiten bij maatschappelijke en technologische ontwikkelingen. Zo onderzoekt DUO welke innovatieve toepassingen bruikbaar zijn voor klanten.


Kennisfestival

Tijdens het jaarlijkse OCW Kennisfestival in Den Haag kwamen onderzoekers, praktijkexperts en beleidsmakers samen om kennis met elkaar te delen. DUO liet zien welke informatie er in zijn databases aanwezig is, en welke rol die kan spelen bij zaken zoals het lerarentekort, leerlingenkrimp of kansenongelijkheid in het onderwijs.


Experimenteren met techniek

De Rijksuniversiteit Groningen en de Hanzehogeschool waren twee dagen lang het toneel van het evenement ‘Zpannend Zernike’. Leerlingen van Groninger basisscholen maakten hier op een speelse manier kennis met ict-techniek. Op de campus van de Hanzehogeschool organiseerde DUO een workshop ‘ozobots programmeren’. Een Ozobot is een minirobot die met kleurcodes te programmeren is en vervolgens commando’s uitvoert.


Blockchain hackathon

DUO doet regelmatig mee aan ‘hackatons’: wedstrijden waarbij teams opdrachten uitvoeren op het gebied van bijvoorbeeld kunstmatige intelligentie en blockchain-technieken. Hackatons (die overigens niets te maken hebben met computerhacking) zijn voornamelijk bedoeld om samen problemen op te lossen. DUO vindt het belangrijk zulke technologische ontwikkelingen op de voet te volgen, ook omdat de betrouwbaarheid en veiligheid van zijn eigen computersystemen daar baat bij kunnen hebben. Honderd internationale teams deden vorig jaar mee aan de derde editie van ’s werelds grootste blockchain hackathon in Groningen. DUO was sponsor van het evenement. De teams voerden zelfgekozen opdrachten uit, waarbij het team van DUO met behulp van blockchaintechologie digitaal informatie deelde met echtheidscertificaten. Het DUO-team won geen prijs, maar kreeg een 10 voor de geschreven programmacode.


Vakmeeting Noord-Nederland

DUO en I-Interim Rijk organiseerden een vakdag voor vijftig ict project- en programmamanagers van noordelijke organisaties van de rijksoverheid, zoals het CJIB, de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland, en agentschap telecom. De organisaties – die alle gebruikmaken van interim-medewerkers van I-Interim Rijk en het Rijks ICT Gilde – bekeken hoe ze hun krachten beter kunnen bundelen en kennis konden vergroten.


Werkconferentie big data

Vorig jaar vonden door het hele land pilots plaats, georganiseerd door negen gemeenten en een provincie. Hierbij werden data van DUO, de Inspectie van het Onderwijs en het Centraal Bureau voor de Statistiek gecombineerd met data van de regio’s en andere partijen, om de mogelijkheden tot analyse te onderzoeken. De pilots richtten zich op thema’s op het gebied van onderwijs en jeugdzorg, zoals het probleem rond thuiszitters. Er deden in totaal meer dan achthonderd mensen aan mee, waaronder ouders, leerlingen en docenten. De uitkomsten van deze pilots stonden later in het jaar centraal tijdens een werkconferentie over ‘big data’. Vertegenwoordigers van onder meer scholen, gemeenten, onderwijsraden, het ministerie van OCW en DUO bespraken daar de kansen en mogelijkheden van big data voor het onderwijs. De deelnemers zagen de meerwaarde van het combineren van verschillende data, maar concludeerden ook dat de kennis over de aanwezige data soms nog onvoldoende is. Verschillende organisaties zouden daarom opgedane inzichten en kennis meer moeten delen. Voor veel deelnemers was het belang van privacy en gegevensbescherming daarbij wel een belangrijk punt van aandacht. De bijeenkomst was georganiseerd door het Nationaal Regieorgaan Onderwijsonderzoek, het ministerie van OCW en het Centraal Bureau voor de Statistiek.

Rijksbrede Benchmark Groep

In de Rijksbrede Benchmark Groep (RBB Groep), opgericht in 2002, werken inmiddels 42 dienstverlenende organisaties uit de publieke sector samen.

Samenwerking met andere uitvoerders

Veel grotere uitvoeringsorganisaties, waaronder DUO, hebben zich verenigd in samenwerkingsverbanden zoals de Manifestgroep en het Netwerk Publieke Dienstverleners.

Werkconferentie big data

Vorig jaar vonden door het hele land pilots plaats, georganiseerd door negen gemeenten en een provincie.

Mobiliteit omhoog

Als grondlegger van het Groningen Declaration Network was DUO aanwezig op de achtste jaarlijkse bijeenkomst, die in 2019 plaatsvond in Puebla, Mexico.