De organisatie DUO

De Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) is een agentschap van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW), dat ook voor enkele andere ministeries werkt. Voor het ministerie van OCW voert DUO een groot aantal onderwijswetten en -regelingen uit. Daarnaast vervult DUO voor het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) taken voor de Wet Inburgering, en beheert de organisatie twee registers op het gebied van kinderopvang. Voor het ministerie van Financiën voert DUO werkzaamheden uit op het gebied van examens voor de Wet op het financieel toezicht (Wft). Verder voert de organisatie taken uit voor het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB) in opdracht van het ministerie van Justitie en Veiligheid (JenV). Tot slot verzorgt de Shared Service Organisatie (SSO) Noord, die onderdeel is van DUO, voor diverse opdrachtgevers taken op het gebied van inkoop in het Inkoop Uitvoeringscentrum (IUC), en housing en hosting in het Overheids Datacenter (ODC). DUO is gevestigd in Groningen (hoofdkantoor) en in Den Haag, en heeft dertien servicekantoren en -balies en zes toetslocaties verspreid over het land.

Wat DUO doet

DUO voert de volgende kerntaken uit:

  • Het verstrekken van studiefinanciering en tegemoetkoming van schoolkosten, het innen van lesgeld en studieschulden, en het verstrekken van leningen en vergoedingen aan inburgeraars.
  • Het bekostigen van onderwijsinstellingen.
  • Het organiseren van staats- en inburgeringexamens, het verzorgen van logistieke taken voor het centraal examen van het voortgezet onderwijs, digitale afnamen van centrale MBO examens, en het voeren van regie op het logistieke proces van examens in het kader van de Wet op het financieel toezicht.
  • Het verzamelen en beheren van gegevens voor onderwijs en kinderopvang in verschillende registraties.
  • Het verrijken van (onderwijs)gegevens tot informatieproducten.
  • Het erkennen van diploma’s, het beheren van het Diplomaregister, en het fungeren als Nationaal Europass Centrum in Nederland.
  • Het verstrekken van de Lerarenbeurs.
  • Het afhandelen van bezwaar en beroep namens de minister van OCW (inclusief Raad van Cultuur, Inspectie van het Onderwijs en Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed).

Waar DUO voor staat

Als onderdeel van de rijksoverheid heeft DUO de volgende missie:

Wij maken ‘leven lang ontwikkelen’ mogelijk. Dat doen wij niet alleen, maar samen met onze partners. Dat is onze bijdrage aan een slim, vaardig en creatief Nederland. We zorgen ervoor dat mensen weten waar ze recht op hebben. We doen ons werk goed en kijken steeds waar het beter kan. We hanteren daarbij de volgende kernwaarden: betrouwbaar, toekomstgericht, klantgericht en verbindend.

Zo maken we samen onderwijs en ontwikkeling mogelijk.

Wat DUO wil

De ambities van DUO staan in de visie. In 2023:

  • is DUO een sterk merk: DUO staat bekend bij zijn opdrachtgevers(s) als een doeltreffende, betrouwbare en proactieve opdrachtnemer. Een opdrachtnemer die door haar kennis van het veld als partner meedenkt;
  • vinden onze opdrachtgevers DUO doelmatig, transparant en handelend in lijn met wet- en regelgeving;
  • noemen onderwijsinstellingen DUO dé uitvoeringsorganisatie die samen met hen de uitvoering vormgeeft;
  • ervaren onderwijsvolgers (scholieren, studenten) DUO als een organisatie die zorgt dat ze zich kunnen richten op hun ontwikkeling, en die oog heeft voor hun persoonlijke situatie;
  • levert DUO toegevoegde waarde aan belanghebbenden door gegevens-, informatieproducten en zijn expertise en blijft de organisatie zichzelf – net als zijn omgeving – ontwikkelen en verbeteren;
  • zijn DUO-medewerkers duurzaam inzetbaar, resultaatgericht en ervaren ze waardering en respect.

De toegevoegde waarde van DUO

DUO is een logische en gewaardeerde partner in het onderwijsveld; DUO wil toegevoegde waarde leveren aan alle onderstaande belanghebbenden, zowel intern als extern:

Klanten We helpen klanten met goede voorlichting en denken mee met hun persoonlijke situatie. We kennen onze klanten en informeren hen waar ze (aanvullend) recht op hebben en wat er van hen wordt verwacht. Uitgangspunt is dat een klant zélf keuzes maakt. Tegelijkertijd proberen we te voorkomen dat de klant in de problemen komt.

Opdrachtgever Door onze unieke positie in het onderwijsveld willen we beleid en uitvoering (waar nodig: overheidsbreed en internationaal) verbeteren en verbinden. Dit doen we door samen met onze opdrachtgever, onze klanten en ketenpartners te werken in de beleidsvorming en bij de uitvoering. Niet alleen door op vragen te reageren, maar ook door te verrassen met onze data (analyse) en onze kennis. Dankzij onze informatie en kennis kunnen onze opdrachtgevers de doeltreffendheid van hun beleid evalueren. We voeren beleid van onze opdrachtgevers rechtmatig en effectief uit.

Eigenaar We doen ons werk voor het ministerie goed: rechtmatig en doelmatig. We zorgen voor continuïteit door te investeren in zowel mensen als middelen. Dat doen we tijdig, meerjarig en transparant. We voldoen hierbij aan wettelijke eisen en behoorlijk bestuur.

Medewerker DUO is een fijne werkgever: onze medewerkers zijn trots op hun werk en halen er voldoening uit. Onze medewerkers zijn ons kapitaal. Wij zorgen ervoor dat zij zich kunnen blijven ontwikkelen.

Bestuurder We zorgen voor een beheersbare en voorspelbare uitvoering. Door ons wendbaar in te richten kunnen we tijdig inspelen op veranderingen.

We leren van signalen binnen en buiten DUO.

Voor wie DUO werkt

De belangrijkste opdrachtgever van DUO is het ministerie van OCW. Andere opdrachtgevers zijn het ministerie van Sociale zaken en Werkgelegenheid (SZW), het ministerie van Financiën (FIN) en het ministerie van Justitie en Veiligheid (JenV). Naast het uitvoeren van de reguliere taken (studiefinanciering, bekostiging en het organiseren van examens) voert DUO ook eenmalige opdrachten uit voor OCW. Deze opdrachten hebben te maken met beleidswijzigingen of het moderniseren van uitvoeringsprocessen als gevolg van het bundelen van rijksdiensten. Deze opdrachten werkt DUO met het ministerie van OCW nader uit.

Voor SZW verzorgt DUO de uitvoering van de Wet inburgering, en het beheer van het Personenregister Kinderopvang (PRK) en het Landelijk Register Kinderopvang (LRK). Voor Financiën voert DUO werkzaamheden uit op het gebied voor examens voor de Wet op het financieel toezicht (Wft). In opdracht van JenV voert DUO print- en couverteerwerkzaamheden uit voor het Centraal Justitieel Incasso Bureau (CJIB). DUO verleent ook diensten aan externe opdrachtgevers via de Shared Service Organisatie Noord (SSO Noord). Dat zijn werkzaamheden op het gebied van ict (housing en hosting) en inkoop. Tot de opdrachtgevers van SSO Noord behoren overheden, agentschappen en zelfstandig bestuursorganen die vallen onder de ministeries van OCW, Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, Justitie en Veiligheid, Financiën, Economische Zaken en Klimaat, en Infrastructuur en Waterstaat. Naast deze formele opdrachtgevers werkt DUO uiteindelijk voor de samenleving als geheel. DUO wil al zijn werkzaamheden zo goed doen dat klanten, opdrachtgevers en (keten)partners de organisatie ervaren als een goede en betrouwbare uitvoerder van publieke diensten.

Het bestuur van DUO


Een driehoofdig bestuur leidt DUO. Dit bestuur stelt de kaders vast en is verantwoordelijk voor de strategie. Directeuren en managers staan aan het hoofd van de verschillende bedrijfsonderdelen.

Harmen Harmsma (1959) volgde in september 2020 Hans Schutte op als directeur-generaal en eindverantwoordelijke voor DUO. Hij is voorzitter van het bestuur van DUO, en maakt daarnaast deel uit van het managementteam van het ministerie van OCW. Het bestuur bestaat verder uit hoofddirecteur Financiën en Services Wim Westerbeek (1963) en de hoofddirecteur Uitvoering Rudi Snijders (1967). De leden van het bestuur zijn voor onbepaalde tijd aangesteld in een ambtelijk dienstverband. Van de bestuursleden bekleedde alleen Harmen Harmsma in 2020 een onbezoldigde nevenfunctie, als bestuurslid van de Stichting Herenboeren Ede.

Raad van Advies


Al ruim tien jaar heeft DUO een eigen Raad van Advies, benoemd door de directeur-generaal van DUO. De leden zitten vier jaar in de Raad, een termijn die een keer met vier jaar verlengd kan worden. De Raad van Advies is een onafhankelijk adviseur en klankbord voor het bestuur van DUO. De Raad adviseert, gevraagd en ongevraagd, over onderwerpen zoals de koers van de organisatie, beleidsvorming, financiële zaken, bedrijfsvoering, de kwaliteit van de dienstverlening, ontwikkelingen in de ICT, en de relatie met de medezeggenschap. De verschillende aandachtsgebieden zijn verdeeld over de leden. De Raad vergadert drie keer per jaar, en daarnaast zetten individuele leden zich bij gelegenheid in bij onderwerpen die om extra aandacht vragen. Een eigen secretaris ondersteunt de Raad. Sinds 1 januari 2020 bestaat de Raad van Advies uit Hans Mulder (voorzitter), Annemarie Macnack-van Gaal, Jos ter Avest en Edo de Jaeger. De Raad zoekt nog een vijfde lid, met een achtergrond in het basisonderwijs. Het instellingsbesluit van de Raad van Advies staat hier.

Jongerenraad


DUO werkt samen met een Jongerenraad die meedenkt en adviseert over de manier waarop de organisatie met studenten communiceert. De Jongerenraad bestaat uit mbo-studenten, ho-studenten en afgestudeerden. In 2020 heeft de Jongerenraad geadviseerd over de manier waarop DUO in berichten, mailingen en teksten op de website voorlichting gaf over corona-maatregelen en de bijbehorende compensatieregeling. Verder liet de Jongerenraad zich bij zijn activiteiten leiden door de voorlichtingscampagnes van DUO, en overige maatschappelijke ontwikkelingen. Daarbij hoort onder meer het idee om DUO’s verschillende doelgroepen, wanneer mogelijk, meer vanuit sociaal-maatschappelijk oogpunt te benaderen en minder vanuit wet- en regelgeving.