Dienstverlening aan burgers

Door zijn brede takenpakket werkt DUO voor zeer diverse klantgroepen. Natuurlijk studenten, die rekenen op heldere voorlichting en de maandelijkse uitbetaling door ‘Ome DUO’. Maar ook scholieren, ouders, examenkandidaten, leraren, inburgeraars en mensen met een studieschuld – allemaal hebben ze met enige regelmaat met DUO te maken.

Corona en de student


Al snel nadat de coronacrisis uitbrak en studenten de gevolgen ervan gingen ondervinden, ontstond de behoefte aan verzachtende maatregelen. Het ministerie van OCW en DUO hebben al in het voorjaar verschillende maatregelen bedacht waar studenten gebruik van konden maken. Er kwamen speciale betalingsregelingen, verlenging van het reisrecht, en DUO zette controles tijdelijk stop en staakte de overdracht van betalingsachterstanden naar deurwaarders.

Voorlichten bij de bron


Sinds vorig jaar helpen mbo-instellingen, hogescholen en universiteiten DUO een handje bij voorlichting aan studenten. De instellingen delen grote DUO-campagnes via hun eigen communicatiekanalen, zoals sociale media, informatieschermen in kantines, of nieuwsbrieven. Zo komt informatie beter, en op het goede moment, bij meer studenten terecht. DUO stelt de campagnemiddelen kant-en-klaar beschikbaar op een speciaal platform.

Diplomaregister breekt record


In het Diplomaregister beheert DUO diploma’s die erkend zijn door het ministerie van OCW: van voortgezet onderwijs en middelbaar beroepsonderwijs tot hoger onderwijs. Vorig jaar downloadden diplomahouders voor het eerst meer dan een miljoen keer een uittreksel uit het Diplomaregister: ruim 1,4 miljoen keer.

Voorlichting Caribisch gebied


De laatste jaren steekt DUO veel energie in voorlichting aan nieuwe studenten en oud-studenten in het Caribisch gebied. Dat gebeurt omdat de schuldenproblematiek daar verhoudingsgewijs groter is dan in Nederland. Vanwege de coronacrisis vond de voorlichtingscampagne vorig jaar helemaal online plaats. DUO organiseerde verschillende webinars over het aanvragen en terugbetalen van studiefinanciering vanaf de Antillen.

Examens voor financiële adviseurs


Volgens de Wet financieel toezicht (Wft) moeten financieel adviseurs een beroepskwalificatie hebben om hun werk te mogen doen. Om bevoegd te blijven zijn ze verplicht om regelmatig speciale – digitale – examens af te leggen. DUO beheert deze examens in een centrale examenbank, en beheert ook een register met examenresultaten en adviesbevoegdheden.

Ingewikkelde regeling, heldere uitleg


Veel mensen hebben vragen over de aanvullende beurs. Dit is een onderdeel van studiefinanciering dat afhankelijk is van veel verschillende factoren, waaronder het inkomen van ouders. Omdat de regeling ingewikkeld is, heeft DUO de informatie erover verbeterd met een klein, gebruiksvriendelijk programma op de website.

Servicekantoren & toetslocaties tijdens corona


Als maatregel tegen de verspreiding van het coronavirus sloot DUO half maart vorig jaar de zes servicekantoren en de zeven toetslocaties voor inburgeringsexamens. In juni gingen de toetslocaties tijdelijk weer open om kandidaten in te plannen.

Eerder aflosproblemen signaleren


Veel mensen zijn bezig een schuld aan DUO af te lossen. Meestal gaat dat goed, maar soms hebben debiteuren problemen om elke maand een bedrag over te maken. Het gevolg kan zijn dat zij steeds grotere betaalachterstanden krijgen en daardoor steeds moeilijker van hun schuld afkomen. Dit probeert DUO te voorkomen door in een vroeg stadium contact op te nemen en door zoveel mogelijk maatwerk te bieden.

Sociale media en webinars


In de mix van middelen waarmee DUO klanten voorlicht, nemen sociale media een steeds belangrijker plaats in. De verschillende kanalen en platforms (zoals Facebook, Instagram, Twitter en YouTube) hebben een groeiend aantal volgers en bereiken dus steeds meer mensen. Opvallend is dat het aantal vragen van klanten tot en met 2019 jaarlijks afnam, maar dat er vorig jaar een kleine toename te zien was. In 2020 handelde DUO in totaal bijna 20.000 vragen of berichten af die klanten via Facebook, Twitter, Instagram en YouTube hadden verstuurd. Zelf plaatst DUO wekelijks relevante berichten – gericht op verschillende doelgroepen – op de diverse Facebook-pagina’s, Instagram, Twitter en Youtube.