DUO in 2020

Als een van de grotere uitvoeringsorganisaties van Nederland werkt DUO voor miljoenen mensen. De organisatie is een schakel tussen politiek en samenleving: (oud-)studenten, ouders, leerlingen, leraren en inburgeraars, maar ook scholen, gemeenten en tal van andere organisaties hebben te maken met de politieke besluiten die DUO dagelijks uitvoert.

Europees inloggen


Niet alle inwoners van de Europese Unie kunnen inloggen met DigiD, wat lastig is als ze gebruik willen maken van bepaalde overheidsregelingen. Zo konden niet alle studenten uit EU-landen altijd gebruikmaken van het portaal MijnDUO.

Europass verder ontwikkeld


Al meer dan vijftien jaar is DUO het Nationaal Europass Centrum (NEC) in Nederland. Europass bestond oorspronkelijk uit vijf papieren documenten, waarvan het cv het belangrijkste was. Met Europass kunnen werkzoekenden, studenten, werknemers en vrijwilligers informatie over hun opleiding, professionele ontwikkeling en werk vastleggen.

Meer ruimte voor nieuwe scholen


In 2020 ging de wet ‘Meer ruimte voor nieuwe scholen’ in. Die maakt het makkelijker om een nieuwe middelbare school te beginnen, en vanaf 2021 ook een nieuwe basisschool. De belangrijkste voorwaarden zijn dat er genoeg belangstelling is voor een nieuwe school en dat het onderwijs van goede kwaliteit is.

DUO in de pers


Het afgelopen jaar hadden de media veel aandacht voor het werk van uitvoeringsorganisaties. Journalisten wisten ook DUO regelmatig te vinden, met vragen over actuele onderwerpen en verzoeken om allerlei soorten cijfers.

Oor voor de klant


Jaarlijks laat DUO zijn dienstverlening aan klanten door een onafhankelijke partij onderzoeken. Zo’n audit is een breed onderzoek dat kijkt welke doelen DUO heeft om klanten goed te helpen, en of de organisatie die doelen ook haalt. Daarbij moet DUO aantonen hoe hij klantsignalen opvangt en ervan leert, en zo klantprocessen verbetert.

Niet eens met DUO


Hoewel DUO probeert zijn werk zorgvuldig te doen, zijn klanten soms niet tevreden. Iedereen die het oneens is met een officiële beslissing (studenten, ouders, inburgeraars, maar ook scholen) kan een bezwaarschrift indienen.

Contact met Europese overheden


Alle burgers van de Europese Unie hebben het recht om in andere EU-landen te werken of studeren. Maar soms is de communicatie met overheidsorganisaties in andere landen moeilijk. Er kunnen problemen zijn met de taal, met het uitwisselen van gegevens, of bij procedures. Daarom moeten de lidstaten van de EU sinds vorig jaar zorgen dat informatie en procedures van de overheid online begrijpelijk en goed vindbaar zijn. Dat staat in de verordening ‘Single Digital Gateway’ (SDG). Ook DUO heeft zaken geregeld voor deze ‘unieke digitale toegangspoort’.

Kansen om te verbeteren


Om te kijken of hun werkprocessen doelmatig en van goede kwaliteit zijn, laten veel organisaties onafhankelijk onderzoek doen. Ook DUO laat regelmatig zulke onderzoeken (‘audits’) uitvoeren, zo’n tien tot vijftien keer per jaar.

De Nationale ombudsman


Burgers die ontevreden zijn over dienstverlening van de overheid, kunnen ook terecht bij de Nationale ombudsman (No). Die kan een organisatie in bepaalde situaties vragen om het probleem opnieuw te bekijken en op te lossen. Dat heet een interventie. Vorig jaar heeft DUO tien zulke zaken afgehandeld.